Zon, zee, strand en migraine

En dan heb je vakantie, je laat alles achter je en gaat op weg naar je vakantiebestemming. De hectiek van alle dag is ver weg. En dan toch nog migraine?  

Onderzoekers van Yeshiva University hebben onderzoek gedaan naar migraine die ontstaat na ontspanning. Stress kan hoofdpijn uitlokken. Uit onderzoek van Yeshiva University blijkt nu dat ook de ontspanning die volgt op stress migraine kan opleveren.  

De onderzoekers lieten zeventien proefpersonen drie maanden lang een dagboek bijhouden. De deelnemers noteerden of ze een migraineaanval gehad hadden en of er sprake was van bekende triggers, zoals het aantal uren dat ze geslapen hadden, geconsumeerde voedingsmiddelen en dranken en hun menstruatiecyclus. Ook gaven ze aan hoe gestrest ze waren en of ze zich vrolijk, verdrietig, ontspannen, nerveus, levendig of verveeld voelden. 

Vaker migraine

De ontspanning die volgde op stress, bleek een nog belangrijkere trigger voor migraineaanvallen dan stress zelf. Deelnemers die na een gestreste dag een minder stressvolle dag hadden, bleken de daaropvolgende dag meer risico te lopen op een migraineaanval. 

Cortisol

“Deze studie toont een opvallend verband aan tussen een vermindering van de ervaren stress en migraine. Dit verband was het sterkst gedurende de eerste zes uur waarin een vermindering van de stress leidde tot een bijna vijf keer zo groot risico op het begin van een migraineaanval. Het hormoon cortisol, wat stijgt tijdens stress en pijn vermindert, draagt mogelijk bij aan het uitlokken van hoofdpijn tijdens ontspanning”, zegt onderzoeker Richard B. Lipton. 

Rust nemen

De onderzoekers adviseren migrainepatiënten om stress niet op te laten lopen, maar om regelmatig even rust te nemen tijdens een stressvolle periode. Bijvoorbeeld door te sporten, wandelen of even op je ademhaling te letten. 

De resultaten van het onderzoek verschenen in Neurology, het tijdschrift van de American Academy of Neurology. Naast de ontspanning zijn er ook nog andere triggers die je tijdens jouw vakantie een migraine aanval kunnen bezorgen. 

De invloed van het weer op migraine

Migraine is de meest weer gerelateerde gezondheidsklacht die er bestaat. Het weer kan (net als stress) de klachten uitlokken of versterken. 

Storingen

Wanneer er een depressie nadert daalt de luchtdruk, neemt de bewolking toe en stijgt de luchtvochtigheid. Ook neemt de wind vaak toe in kracht. Deze vier parameters kunnen migraineaanvallen uitlokken of verergeren. Daarnaast zorgen extreme hitte, extreme kou en onweer ook voor een verhoogd risico op migraineklachten. 

Stabiel weer gunstig?

Wanneer een hogedrukgebied in de buurt ligt is vaak sprake van stabiel weer met weinig wind, veel zon en vooral weinig schommelingen. Over het algemeen levert het weer dan een gunstige invloed op de bestaande migraineklachten.

Maar ook in stabiele situaties kan extreme kou of hitte optreden, wat de kans op migraine weer vergroot. Daarnaast veroorzaakt fel zonlicht bij sommige mensen ook klachten. 

Overige oorzaken

Sterke wind zorgt voor een verhoogde kans op migraine. Niet alleen bij depressies is kans op een sterke wind. In de bergen kunnen namelijk ook sterke bergwinden optreden. Ook woestijnwinden kunnen migraine versterken. 

Ik zag dat je tegenwoordig op sites met weersvoorspellingen (bijvoorbeeld weeronline) ook een voorspelling wordt gedaan over hoe gunstig of ongunstig het weer is voor mensen met migraine. 

Ik wens je in ieder geval een fijne zomer zonder migraine. Groet Bertha

MENU