Verschil migraine en clusterhoofdpijn

Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook mensen met clusterhoofdpijn kan helpen. Zoals ik al eerder heb geschreven zijn er veel varianten van hoofdpijn. Er zijn maar weinig mensen die nooit hoofdpijn hebben. Vaak weet je dan wel wat de oorzaak is: te weinig slaap, te veel alcohol, stress, drukte, etc. Deze hoofdpijn is gelukkig vaak kort van duur en een pijnstiller, wat extra slaap of even een frisse neus halen kan de hoofdpijn al verhelpen.

Migraine en clusterhoofdpijn zijn echter veel pijnlijker dan de hoofdpijn die hierboven staat beschreven. In een vorig blog heb ik al uitgebreid beschreven hoe de verschillende fasen van migraine er uit zien en welke kenmerken daarbij horen.

De pijn de je hebt bij clusterhoofdpijn hebt is extreem. Daarom wordt clusterhoofdpijn ook wel zelfmoord-hoofdpijn (suicide-headache) genoemd. Dit geeft wel aan hoe extreem de pijn kan zijn. Deze pijn wordt vaak vooral gevoeld rondom één van de ogen of slaap en wordt door mensen meestal omschreven alsof er met een scherp voorwerp rondom het oog wordt gestoken.

Een ander opvallend kenmerk van clusterhoofdpijn is dat deze meestal tijdens de slaap ontstaat en dan vooral tijdens de REM slaap, de periode dat je droomt en je hersenen dus volop in beweging zijn. Wat er dan precies in de hersenen en het hoofd gebeurd is nog onbekend, wel zijn veel onderzoekers het er over eens dat de ontspanning van het slapen en de activiteit van de hersenen tijdens het dromen hierbij betrokken zijn.

Clusterhoofdpijn heeft net als migraine een aantal typische kenmerken. Tijdens de aanval hebben mensen vaak een tranend oog, vernauwde pupillen en een snotneus. Daarnaast zijn ze tijdens een aanval geneigd om veel te bewegen. Deze neiging om veel te bewegen ontstaat omdat mensen vanuit hun radeloosheid niet meer weten wat ze moeten doen. Een ander opvallend iets is, is dat mensen er vaak de klok op gelijk kunnen zetten wanneer er een aanval aankomt.

Net als bij migraine zijn er middelen om de pijn te verminderen maar die werken lang niet bij iedereen.  Mijn manier van werken met clusterhoofdpijn is gelijk aan die van migraine. We gaan dan met behulp van hypnose op zoek naar de oorzaak van de clusterhoofdpijn.

Wil je meer controle krijgen over jouw migraine aanvallen dan kan ik je van harte mijn boek en online programma aanbevelen. Daarin leer je in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval.

MENU