Triggers van migraine veranderen kan dat?

In het oktober nummer van het Psychologie Magazine staat een uitgebreid artikel van Annemarie Geleijnse www.psychologiemagazine.nl/artikel/komt-migraine-vandaan-op-zoek-naar-triggers-hoofdpijn

Annemarie is journalist en heeft haar hele leven migraine en ze is het zat. Om uit te zoeken wat bij haar die aanvallen veroorzaakt heeft ze drie maanden lang een dagboek bij gehouden. Dit bijhouden doet ze aan de hand van een app. Een paar weken geleden schreef ik een blog over apps die je kunnen helpen om een hoofdpijndagboek bij te houden – www.demigrainespecialist.nl/migraine-app

Na drie maanden alles bijhouden ontvangt ze een rapport. In dit rapport staan ook vijf factoren die haar risico op migraine zouden verlagen. En een lijst met factoren die geen invloed hebben op haar migraine. Tot verbazing van Annemarie staan daar zaken op die lijst waar ze juist zelf van dacht wel migraine van te krijgen.

Na het rapport is Annemarie in verwarring. Factoren waarvan zij dacht dat ze van invloed zouden zijn op haar migraine zijn het niet of zijn juist beschermend tegen de migraine. Daarom neemt ze contact op met Alec Milan een van de ontwikkelaars van de test.

Hij vertelt haar dat triggers soms een selffulfilling prophecy zijn. Dat je zo gespannen bent door de gedachte dat je bijvoorbeeld door warm weer, intensief sporten een migraine aanval zou kunnen krijgen dat je door die spanning juist een aanval krijgt. Het advies dat hij Annemarie geeft is om van die spanning en angst voor migraine af te komen.

Dit zie ik ook vaak terug in de praktijk. De angst voor een aanval is vaak zo groot. Dus iedere verandering die er op kan wijzen dat er een aanval kan komen wordt op een lijstje gezet met mogelijke triggers van migraine. Soms beperkt dit mensen enorm in hun doen en laten. Hun hele leven staat dan in het teken van het voorkomen van triggers en daarmee het voorkomen van een aanval.

In mijn boek over migraine staat een methode waarin ik je in zes weken leer hoe je de pijn tijdens een migraine aanval kunt verminderen. Je kunt deze methode ook heel goed toepassen op triggers en/of angst voor een aanval.

Wil je meer weten of mijn boek bestellen? Kijk dan op www.migraine-boek.nl

MENU