Tennisles van een splinter

Iedere zondagochtend sta ik om 9 uur op de tennisbaan om daar met mijn vaste clubje medespelers onze wekelijkse wedstrijd te spelen. Een paar weken geleden waren we maar met z’n tweeën en dat betekent dat er iets meer gerend en gewerkt moet worden. Tijdens het slaan merkte ik dat ik pijn had in mijn rechterhand. Een klein splintertje zorgde daarvoor. Iedere keer als ik een bal sloeg voelde ik die pijn. Geen speld of iets dergelijks bij de hand om me te kunnen ontdoen van de kwelgeest. Dus gewoon doorspelen maar. Om de pijn maar zo min mogelijk te voelen ging ik mijn racket anders vasthouden. En tot mijn verbazing speelde ik daardoor de sterren van de hemel. Ik had meer slagkracht, ik kon preciezer slaan, etc. Het werd daardoor zelfs een spannende wedstrijd, die ik uiteindelijk toch verloor. Thuis kon ik de splinter makkelijk verwijderen, pijn weg, tennisles geleerd.

Wat heeft dit verhaal nou met jou migraine te maken? Nou de vergelijking is als volgt. Ooit is jouw lichaam migraine gaan doen, de gebeurtenis die daar aanleiding voor heeft gegeven is vaak al lang geleden. Vaak was die gebeurtenis niet fijn, of had in ieder geval grote impact op je. Om met die gebeurtenis goed om te gaan ben je gedrag gaan vertonen om dat maar nooit meer te hoeven voelen, nooit meer te hoeven mee te maken. Dat gedrag levert je dus iets positiefs op (je voelt die pijn niet meer, of minder) en daardoor blijf je dat doen. Echter het onderliggende gevoel wil ook nog steeds gevoeld worden, waardoor we nog meer ander gedrag gaan doen. Stel dat ik de splinter niet verwijderd had, dan was ik deze bij veel meer activiteiten gaan voelen. En iedere keer had ik een andere manier gevonden om er mee om te gaan. Een manier die soms handig is en me iets opleverde (beter tennissen) of een manier die er voor zorgde dat ik de activiteit helemaal niet meer zou gaan doen (stoppen met tennissen, stoppen met alle andere dingen waarbij ik die pijn zou voelen.

Tijdens mijn sessies ga ik samen met jou op zoek naar de splinter, want die zit er nog steeds, die oude pijn, die oude gebeurtenis. De positieve lessen die je hebt geleerd door de gebeurtenis blijven gewoon bestaan. De negatieve lessen zijn niet langer nodig.

Wil je meer weten over mijn visie en aanpak van migraine? Dan nodig ik je van harte uit om een gratis webinar bij te wonen. De datum voor het volgende webinar kun je vinden op www.demigrainespecialist.nl/aanbod/webinar-migraine

MENU