Schaam jij je voor je migraine?

De afgelopen weken heb ik mensen met migraine geïnterviewd in ruil voor mijn boek over migraine. Wat een waardevolle gesprekken waren dat voor mij.  Een van de vragen die ik aan ze heb gesteld is: wat zijn jouw frustraties met betrekking tot migraine? De antwoorden waren heel divers: er niet kunnen zijn voor het gezin, partner of werk, minder zelfvertrouwen, veel tijd kwijt, voel me zwak, onzeker, schuldgevoel, etc. En veel mensen schamen zich voor hun migraine.

Veel mensen hebben namelijk het idee dat als je migraine hebt een aansteller bent of zwak bent. Dit is natuurlijk onzin. Sterker nog volgens mij zijn mensen met migraine juist hele loyale werknemers. Als ze een keer ziek zijn door hun migraine zijn ze vaak bereid om de verloren tijd ergens in te halen.

Meld je je migraine tijdens een sollicitatiegesprek? Ik heb het een keer wel gedaan. Volgens mij werd er gevraagd naar een reden waarom ze mij niet zouden aannemen. Ik wist zelf niet 100% zeker of ik op die plek zou willen werken dus uit een soort van wat maakt het mij uit vertelde ik de mensen van de sollicitatiecommissie dat ik migraine had en daarom soms een dag uitgeschakeld was. Een van de aanwezigen in de commissie zei toen: wat dapper dat je dit verteld en dit zou voor mij juist een reden zijn om je wel aan te nemen, ik weet hoe hard deze mensen over het algemeen werken. Ik heb er uiteindelijk niet voor gekozen om daar te gaan werken maar ik was wel erg verrast door de positieve reactie op mijn migraine.

Het nare van migraine is dat het niet zichtbaar is, een gebroken been is zichtbaar, maar de pijn in je hoofd meestal niet. Als je geen migraine hebt kun je alles en heb je een aanval dan kun je niets. Alleen op die momenten dat je ziek in bed ligt zien jouw collega’s en leidinggevende jouw niet.

Toch blijft de drempel om migraine bespreekbaar te maken op het werk hoog. Onderzoek wijst uit dat 41% van de vrouwen en 61% van de mannen met migraine dit niet bespreekbaar maakt op het werk.

Niet alleen schaamte maar ook een schuldgevoel naar naaste collega’s wordt vaak genoemd, zij moeten het werk van jouw overnemen. En de angst dat door het frequente verzuim je op de lijst komt voor een verzuimgesprek met je leidinggevende.

De vereniging van Nederlandse Hoofdpijnpatiënten (NVvHP) heeft een richtlijn uitgebracht: ‘Mensen met migraine…aan het werk!’ Aangezien veel werkgevers niet weten wat migraine precies inhoudt, is het belangrijk voor werknemers met migraine om hierover in gesprek te gaan. Door er open over te spreken, krijgen anderen de kans om mee te denken en kunnen er afspraken worden gemaakt met de leidinggevende. Ook kan het tot oplossingen leiden, bijvoorbeeld door factoren die de migraine uitlokken (zoals storend licht, geluid of werken onder druk) aan te pakken.

Wil je meer weten over migraine en hypnotherapie? Download dan mijn gratis e-book.

MENU