Over kreeften, groei en migraine

Weet jij hoe een kreeft groeit?  Een kreeft is van zichzelf een week dier. Om zijn lijf en ingewanden te beschermen, heeft hij een harde schaal om zich heen. Een kreeft kan namelijk alleen maar groeien als het bereid is om zijn “oude” schild los te laten. Het schild van de kreeft groeit namelijk niet mee. Waardoor de kreeft op een bepaald moment, steeds meer onder druk komt te staan. Totdat het zich zo oncomfortabel voelt, dat het geen andere keuze heeft dan zijn schild af te leggen. Dit maakt hem voor een tijdje heel kwetsbaar en geeft het tegelijkertijd de gelegenheid tot groei.

Als de kreeften dokters hadden, zouden ze de kreeften verbieden te groeien, aldus de rabbi die het verhaal vertelt. Maar dat zou jammer zijn, want groei is een natuurlijk proces. Zowel bij de kreeften als bij ons. Het is ook natuurlijk om zo nu en dan het gevoel te hebben dat de vaste grond onder onze voeten lijkt te zijn verdwenen.

Migraine is volgens mij een manier om de spanning af te voeren van een te krap zittend schild. Een schild dat ons ooit beschermde maar nu niet meer nodig is. Alleen zijn we ons daar vaak totaal niet bewust van. Als migrainespecialist help ik mensen met migraine om te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van hun migraine en deze op te lossen.

Jarenlang was ik ervaringsdeskundige, van ervaringsdeskundige groeide ik naar iemand die ontdekte dat er een manier was om van mijn migraine af te komen. Vervolgens groeide ik door naar iemand die ook anderen van hun migraine hielp af te komen. En nu ben ik zo ver dat ik vanaf 20 maart onder een nieuwe naam werk …

MENU