Oorzaken van migraine?

oorzaken van migraineOver de precieze oorzaken van migraine wordt nog steeds veel onderzoek gedaan. In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van migraineaanvallen. Zij richten zich in hun onderzoek vooral op de rol van erfelijkheid in het ontstaan van migraine en de rol van biochemische factoren.

In de meeste artikelen over migraine worden de volgende oorzaken genoemd.

  • Erfelijke aanleg Mensen met een erfelijke aanleg voor migraine hebben continu een verlaagde drempel voor prikkels, zoals bijvoorbeeld extreme vermoeidheid. Deze verlaagde prikkeldrempel veroorzaakt niet altijd direct een migraineaanval, maar maakt de kans erop wel aanzienlijk groter. Migraine kan zowel via de vader als de moeder geërfd worden.
  • Emotionele factoren Emoties, en dan met name heftige negatieve emoties, kunnen een migraineaanval uitlokken. Voorbeelden zijn: depressie, zorgen, ruzie, stress, irritaties of rouw.
  • Lichamelijke factoren Extreme vermoeidheid, grote lichamelijke inspanning, een verminderde weerstand en slaaptekort zijn voorbeelden van lichamelijke factoren die een migraineaanval kunnen opwekken. Ook zijn er mensen die juist alleen in het weekend migraine krijgen omdat ze dan uitslapen of uit hun werkritme zijn.
  • Invloed van hormonen Deze uitlokkende factor is met name van toepassing op vrouwen. Hormonale schommelingen als gevolg van menstruatie, eisprong (ovulatie), zwangerschap of overgang kunnen de kans op een migraineaanval vergroten. Deze vorm wordt ook wel hormonale migraine genoemd. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. En tijdens de zwangerschap en na de overgang kunnen de klachten verminderen. Er zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap volledig migraine vrij zijn, terwijl anderen juist dan hun eerste aanvallen hebben of juist veel meer migraine hebben.
  • Geneesmiddelen Het is bekend dat bepaalde geneesmiddelen de kans op het krijgen van migraine verhogen. Het gaat dan met name om de volgende groepen medicijnen: anticonceptie (hormonen), bloedvat verwijdende medicijnen (nitraten), slaapmedicatie en sommige antibiotica.
  • Omgevingsprikkels Sterke prikkels als fel en/of flikkerend licht, hard geluid/lawaai, sterke geuren en tabaksrook kunnen een migraineaanval in de hand werken.
  • Voeding Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen het eten en/of drinken van bepaalde voedingsmiddelen en het krijgen van migraine. Toch geven veel mensen aan dat ze het idee hebben dat er wel een relatie is. Wel is bekend dat te weinig eten, te onregelmatig eten, het overslaan van maaltijden en teveel alcohol en cafeïne een migraineaanval kunnen stimuleren.
  • Weersomstandigheden Een lage zuurstofdruk, dus bijvoorbeeld hoog in de bergen, kan een aanval van migraine uitlokken net als hevig onweer, luchtdrukverschillen, storm, hitte, kou en een airco.
  • Kinderen Factoren die vooral bij kinderen een aanval kunnen uitlokken zijn: scherp licht of flikkerend licht van bijvoorbeeld discolampen of de televisie, ingespannen huiswerk maken, conflictsituaties, stress, lichamelijke inspanning. het overslaan of uitstellen van maaltijden.

Het is een enorme waslijst van dingen die aanleiding kunnen geven tot migraine. Het verschilt vaak van persoon tot persoon wat de precieze veroorzaker of ‘trigger’ is om een migraineaanval te krijgen.

Mijn visie als hypnotherapeut
Alhoewel bovengenoemde oorzaken zeker een rol kunnen spelen, zie ik migraine als een proces. Een proces dat zich volledig automatisch in werking zet. De aanleiding voor jouw lichaam om dit proces te starten kan van alles zijn. Misschien dus wel één van de vele oorzaken die hierboven genoemd staan.

Daarbij zie ik migraine als een manier die je ooit gebruikt hebt voor het oplossen van een ander probleem eerder in je leven. Dat probleem kan lichamelijk of emotioneel van aard zijn, afvoeren van spanning, herstellen van het lichaam, rust en kan dus heel verschillend van aard zijn. Het was toen een goede oplossing om met de situatie om te gaan en er is toen onbewust in je hersenen een relatie gelegd tussen bepaalde triggers en het proces van migraine. Zodra één van de triggers aanwezig is, wordt het proces van migraine bij jou in werking gezet.

Met behulp van hypnotherapie kun je op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw migraine. Onder hypnose ga je terug naar het ontstaan van jouw migraine. Als je die situatie kunt oplossen, veranderen hoeft je lichaam niet meer het automatische programma van migraine in werking zetten. Wat lost jouw lichaam met behulp van migraine op?

Wil je meer weten over migraine en hypnotherapie? Download dan mijn gratis e-book.

MENU