Oogmigraine wat is dat?

oogmigraine

Een bijzondere vorm van migraine is oogmigraine. Oogmigraine kan in heel veel verschillende vormen voorkomen en er kunnen ook nogal wat verschillende (lichamelijke) oorzaken een rol spelen.

Oogmigraine komt regelmatig voor. Je ziet dan bijvoorbeeld vlekken, soms met kartelranden, wazig of je ziet soms maar een deel van je blikveld. Het zijn allemaal verschijnselen die vooraf kunnen gaan aan migraine aanval. We noemen het dan ook wel “migraine met aura”. De aura is dan één van de fasen in een migraine aanval. Ik schreef daar eerder een blog over die je kunt teruglezen op www.demigrainespecialist.nl/migraine-aanval

In het geval dat jouw oogmigraine verder gaat in een migraine aanval met hoofdpijn dan kan ik je adviseren om samen met mij op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw migraine. Een eerste stap om vrijblijvend met mijn manier van werken kennis te maken zou kunnen zijn het downloaden van mijn gratis ebook of het volgen van één van mijn webinars.

Zoals gezegd kan oogmigraine een voorbode zijn van de bonkende hoofdpijn die bij migraine hoort , maar dat hoeft dus niet. Je hebt dan last van oogmigraine zonder hoofdpijn: deze oogmigraine is niet ernstig en tijdelijk van aard. De oogmigraine duurt ongeveer een kwartier tot een half uur en dan houdt het vanzelf op.

Hoe “ziet” oogmigraine er nu uit? Stel je voor dat je achter je beeldscherm zit en er opeens een gat in je beeldscherm zit, een deel van het beeldscherm is veranderd in een zwart gat, de dingen daaromheen zie je nog prima. Anderen zien flikkeringen, of de hele wereld om zich heen vervormen en zo zijn er nog veel meer verschillende vormen waarin een oogmigraine kan voorkomen.

In onderstaande video zie je een voorbeeld van hoe oogmigraine “er uit ziet”.

Als je dit voor de eerste keer overkomt schrik je behoorlijk, je hebt het gevoel dat je ogen acuut blind worden. De paniek is dan groot.

Een cliënt van mij die belde had voor het eerst een aanval gekregen nadat ze lang tv had gekeken, nog één aflevering en dan ga ik echt naar bed, had ze zichzelf voorgenomen. Toen die laatste aflevering voorbij was en ze opstond zag ze allemaal flikkeringen, toen ze vervolgens naar de klok keek om te kijken hoe laat het was merkte ze op dat een deel van de klok weg was.

Die avond was ze alleen thuis en ze was bang dat er iets niet goed was in haar hoofd, in paniek heeft ze de buurvrouw gebeld, toen hij haar binnenliet was alles weer normaal. Vervolgens heeft ze de hele nacht niet geslapen omdat ze continu ging kijken of alles nog normaal was.

Volgens de oogspecialist Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam is oogmigraine in wezen onschuldig. Je kunt oogmigraine hebben in één oog, maar net zo vaak kun je deze merkwaardige verschijnselen in beide ogen tegelijk krijgen. Dokter Faber: “De oorzaak zit in het visuele gedeelte van je hersenen. Daar kunnen zomaar vaatkrampjes optreden. Het is een puur zelfstandige prikkeling en treedt vrij onvoorspelbaar op. Daarom moet je, zodra deze verschijnselen optreden terwijl je autorijdt, de auto even langs de kant van de weg zetten en gewoon wachten tot het overgaat.”

Lang op een tv of beeldscherm kijken, kan één van de factoren zijn die zo’n aanval kunnen uitlokken, net als stress en verandering van het oestrogeenniveau. Ook sommige voedingsmiddelen kunnen de doorbloeding veranderen en als triggers fungeren, zoals koffie, chocolade of rode wijn. Gelukkig is er na zo’n aanval geen schade aan het oog en medicijnen zijn ook niet nodig. “Maar als deze verschijnselen voor de eerst keer optreden, moet je er wel even mee langs de huisarts gaan. Het kan namelijk ook zijn dat je flitsen of kartelrandjes ziet. Misschien is er dan sprake van een gaatje in je netvlies. Wanneer het glasvocht in het oog verandert van samenstelling of krimpt, kan het gaatjes of scheurtjes trekken in het netvlies. Het netvlies geeft dan, omdat het geprikkeld wordt, een elektrisch signaal af, als een soort stroomstootje. Denk maar aan het zogenaamde ‘telefoontje’ wanneer je je elleboog stoot. Problemen met het netvlies moeten eerst door een oogarts worden uitgesloten.”

Al met al is oogmigraine best een heftige ervaring. Zoals gezegd: ga bij twijfel altijd naar de huisarts. En is de oogmigraine bij jou een voorbode van een migraine-aanval, dan kan ik mogelijk wat voor je betekenen.

MENU