De rol van ons onbewuste bij het oplossen van migraine

De afgelopen periode heb ik weer een aantal lezingen gegeven. Het directe contact met de aanwezigen blijft leuk om te doen en ook de verbazing van mensen is altijd groot als ik uitleg hoe groot de rol van ons onbewuste is bij het in stand houden en oplossen van migraine.

Als ik de vraag stel hoe de verdeling is tussen ons onbewuste en bewuste dan lopen de percentages altijd erg uiteen. Sommigen denken dat we wel voor 80% bewust zijn van alle dingen. De werkelijkheid is echter dat we maar voor 5% bewust zijn en misschien nog wel minder. Zie ook mijn eerdere blog via demigrainespecialist.nl/onbewuste-en-onderbewuste-migraine/.

Van de migraine, de fysieke pijn, ben je je absoluut bewust. Het zorgt ervoor dat je je wilt terugtrekken uit je normale leven, in bed wil liggen met een koud washandje op je hoofd, geen geluid en licht om je heen wilt hebben, etc.

Waar je je echter niet bewust van bent is de positieve intentie van migraine. Meestal levert dat veel negatieve reacties op als ik vraag wat de positieve intentie van migraine kan zijn. Bij de laatste lezing merkte een van de aanwezigen op dat ze ooit had gehoord dat migraine als positieve intentie veiligheid heeft. Ik vroeg wat verder aan haar door: is dit voor jou ook zo? Weet ik niet antwoorde ze. Wat ga jij doen als je migraine hebt vroeg ik haar, nou dan ga ik in mijn bed liggen, daar ben ik veilig. En wat nog meer? Nou dan voel ik me weer in balans. Is er een periode in je leven geweest dat je je niet in balans voelde, ja zei ze. En meteen was er ook een sterke emotie te zien in haar gezicht.

Voor mij was de positieve intentie van migraine dat ik dan vrij was van denken, niet langer alles controle hoefde te houden. Dan voelde ik me vrij.  En zo is er voor iedereen een andere positieve intentie.

Wat ga jij doen als je migraine hebt? Wat levert je dat op? En wat nog meer? Etc.

Een tweede deel waar we ons niet bewust van zijn is het gevoel dat je eigenlijk wilt vermijden. Ook dit is voor iedereen weer anders. Vaak gaat het over een gevoel van angst, onveiligheid, er niet mogen zijn, afwijzing, etc. Onbewust heb je daar veel manieren voor om dat gevoel maar niet te hoeven voelen. Bij mij was dat het gevoel van onveiligheid, het verlies van controle, dat samen ging met een misselijk gevoel in mijn buik. Zodra ik dat gevoel voelde had ik daar vele manieren voor om het te vermijden. Die manieren waren zo gewoon voor mij dat ik zelfs dacht dat iedereen er zo mee om ging.

De positieve intentie en het gevoel dat we willen vermijden hangt sterk met elkaar samen. Vaak is het gevoel ontstaan uit een ervaring. Een ervaring die veel impact op ons had. In een periode waarin we nog jong waren. Als kind kun je nog geen verbanden leggen, redeneren waarom je toen in die situatie toen zo deed. Nee, je deed het niet je was het. Je deed geen angst, je was angst.

Je doet dus migraine omdat je onbewust iets wilt vermijden en wilt bereiken.  Als je weet wat je wilt bereiken en wat je wilt vermijden dan hoef je ook niet langer migraine te doen. 

En dat is dus wat ik als de migrainespecialist doe. Het achterhalen wat jij wilt vermijden en wat je wilt bereiken door middel van migraine. En nog belangrijker dit op te lossen.

Wil je meer weten? Lees dan mijn gratis e-book of volg mijn webinar op dinsdagavond 29 mei.

Ga naar demigrainespecialist.webinargeek.com/migraine-29-mei voor meer informatie en meld je aan.

MENU