On(der)bewuste migraine

In een aantal van mijn blogs heb je kunnen lezen dat ik migraine zie als onbewust automatisch gedrag. Maar wat is dat onbewuste nu precies? En welke functie heeft het onbewuste bij het oplossen van migraine.

Een mooie metafoor om het onbewuste uit te leggen is de ijsberg. Van een ijsberg zien we maar een klein stukje. Ongeveer 5% is zichtbaar. Onder water zit maar liefst 95% van de ijsberg. Je kunt onze geest vergelijken met die ijsberg. Ons bewuste is ongeveer 5%, ons onbewuste maar liefst 95%. En er zijn theorieën die deze verhouding nog in twijfel trekken en zeggen dat het onbewuste nog veel groter is dan die 95%.

Maar naast het bewuste en onbewuste is er ook nog het onderbewuste. Onbewuste en onderbewuste worden vaak door elkaar gebruikt alsof ze hetzelfde betekenen maar dat is niet zo.

Het bewuste: daar tref je alles aan wat bewust is. Je ben je bewust van het hier en nu, wat er om je heen gebeurt, wat je allemaal hebt meegemaakt en ervaart. Acties die je doet worden bewust aangestuurd.

Het onderbewuste: alles wat je niet meer nodig hebt, of wat te bedreigend is zakt weg naar het onderbewuste. Hier is alle kennis, ervaringen en gedachten die ooit bewust waren opgeslagen. Dit onderbewuste handelt door middel van automatisch aangeleerde of onderbewust geworden processen. Door herinneringen, dromen of bijvoorbeeld meditatie kunnen we deze kennis, ervaringen en gedachten weer terug plaatsen in ons bewuste.

Het onbewuste: hierin tref je alle kennis, ervaringen en veel lichamelijke processen, die nooit het bewustzijn passeren. Voorbeelden hiervan zijn je hartslag, je bloeddruk, je immuunsysteem, je spijsvertering, etc..

Ab Dijksterhuis schreef het boek het slimme onbewuste (www.apdijksterhuis.nl/index.php/en/publicaties).In zijn boek schrijft hij dat we allemaal zo’n 11,2 miljoen bits aan informatie binnen krijgen per seconde. Als je dit zou omrekenen naar letters (5 bit is één letter), dan krijg je ongeveer 400 bladzijden aan informatie binnen per seconde. Ik kan me er geen voorstelling bij maken, behalve dat het heel erg veel is. Van die 400 bladzijden komen slechts 12 letters, zeg maar 1 woord, bewust binnen.

Dan zouden de cijfers die ik net noemde 5% bewust en 95% onbewust nog anders uitvallen, namelijk 0,00054% bewust en 99,9995% onbewust. En toch hechten we heel veel belang aan dat kleine deel waar we bewust van zijn. Ons onderbewuste en onbewuste filteren die 11,2 miljoen bits door heel veel weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze hersenen automatiseren graag. Zo hebben we ooit bewust geleerd wat het verschil is tussen een hond en een kat. Als er nu een hond bij jou de kamer in zou lopen dan vraag jij je niet af: hé is dit nu een hond of een kat, nee dat weet je gewoon, helemaal geautomatiseerd.

Zo is ook het migraine proces volledig geautomatiseerd. Aha denkt ons onderbewuste dit lijkt op A, bij A zetten we altijd het proces van migraine in gang. Dit lijkt op A dus doen wij ook hier migraine. Wanneer je lichaam niet naar wens werkt, zoals bijvoorbeeld bij migraine. Dan ga je eerst proberen hier bewust verandering in aan te brengen. Je neemt een pijnstiller of medicijn, je volgt een speciaal dieet, etc. Pas wanneer dit niet lukt ga je zoeken naar andere manieren om te kijken of je veranderen kunt op onbewust of onderbewust niveau.

Vaak heeft migraine een onderbewust en onbewuste factor in zich. Het bewust worden hiervan is een belangrijk onderdeel van het oplossen van je migraine. Sommige mensen zijn zich wel bewust van hun onderbewuste probleem, je weet bijvoorbeeld dat je veel in je hoofd zit, of je weet dat je iedere keer hetzelfde gedrag doet, maar kun je hier bewust geen invloed op uitoefenen. Dit komt omdat het bewuste en onderbewuste een ander taal spreken. Onze bewuste spreekt de taal van reden, logica, wilskracht. Ons onderbewuste spreekt in de taal van beelden en emoties. Ze begrijpen elkaar niet, praten niet met elkaar. Alsof de een Nederlands spreekt en de ander Chinees. Ja, dat is lastig communiceren met elkaar.

In mijn praktijk ga ik samen met jou naar wat er onderbewust gebeurt waardoor jouw lichaam migraine doet. Door woorden te geven aan beelden en emoties en door deze op onderbewust niveau te veranderen.

MENU