Migraine is gedrag, deel 2

Een paar weken geleden schreef ik een blog waarin ik stelde dat migraine gedrag is. Nou dat leverde behoorlijk wat reacties op: wat een onzin, klopt niet, hier trap ik niet in, etc. Nee dat is niet fijn om als reactie terug te krijgen en het betekent ook dat ik blijkbaar met die uitspraak van Migraine is gedrag een gevoelige snaar raakte bij veel mensen.

En die gevoelige snaar is: dan is het blijkbaar mijn eigen schuld dat ik migraine heb. Nee, het is niet jouw schuld, het is niemands schuld.  

Ook al is de uitspraak migraine is gedrag misschien moeilijk voor jou te bevatten, toch wil ik je uitnodigen om verder te lezen en pas aan het einde je oordeel te vormen.

Lisette Thooft geeft in haar boek: “kom uit je hoofd” een prachtige beschrijving hierover. Hieronder een samenvatting daarvan. Vrijwel iedereen heeft lagen oude pijn in zijn ziel: weggestopte emoties, verdrongen of onderdrukt gevoel. Het is zo goed als uitgesloten dat je op jonge leeftijd altijd genoeg aandacht gekregen hebt, totaal begrip voor al je behoeften en liefdevolle aanvaarding van je al je emoties.  

Als je zelf kinderen hebt, begrijp je dat: hoeveel je ook van ze houdt, toch is het onmogelijk nooit fouten te maken, nooit driftig te worden, altijd aanwezig te zijn op momenten dat ze je nodig hebben, nimmer een situatie verkeerd in te schatten, geen enkele onhandige of kwetsende uitroep te slaken. En dat is dan nog in het beste geval, als je kinderen gewenst zijn en gekoesterd, als ze niet mishandeld worden. Ook onze ouders, opvoeders, omgeving, was niet volmaakt en we hebben dus allemaal emotionele blutsen en builen opgelopen.

Voor kleine kinderen zijn de emoties die dat oproept, vaak niet te vatten, te overweldigend, te heftig voor hun lijfjes. De niet-verwerkte emoties worden doorverwezen naar het onbewuste, oftewel opgeslagen in de vorm van spanning.

Daarom lopen er zoveel mensen rond met stijve schouders en nek, met gespannen kaken, een frons op het voorhoofd, strakke benen, verkrampte voeten…… of hoe die innerlijke spanning zich ook uit. Vervolgens vertalen die spanningen zich in ziektes, ongemakken, migraine.

Als ik nu naar foto’s van vroeger kijk dan zie ik hoe ik mijn hoofd krampachtig boven water probeer te houden. Alles maar om te zorgen dat er geen bedreigende gevoelens uit mijn lichaam naar boven zouden komen.  

En we pakken de spanning aan door medicijnen te slikken, door naar een masseur te gaan, etc. Maar als we dat gedrag nu eens onder de loep gaan nemen, wat maakt dat jij migraine hebt, wat maakt dat jij je nek en schouders onder hoogspanning hebt staan, wat wil jij liever niet voelen?

Lisette Thooft omschrijft zichzelf als een hoofd op pootjes. Als een hoofd op pootjes functioneren we minder goed dan we zouden kunnen. Het kost veel energie om al die oude gevoelens onderdrukt en verdrongen te houden. En het kost ook veel levensvreugde.

Hebben we hier schuld aan, nee! Kunnen we hierin veranderen, ja! Door op zoek te gaan naar de oorzaak van ons gedrag dat we migraine noemen. Dat wat we niet willen voelen maar er altijd is.  Hypnotherapie is een manier om op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw gedrag dat we migraine noemen.

Misschien vind je nog steeds dat dit onzin is, niet klopt, etc. Dat mag. Misschien herken je iets, misschien wil je iets meer weten. Download bijvoorbeeld mijn gratis e-book, daarin kun je lezen wat mijn oorzaak van migraine was.

 

 

MENU