Migraine in de overgang

Veel vrouwen hopen dat als ze in de overgang komen dat dan ook hun migraine verleden tijd is. Ja, soms is dat het geval maar helaas voor velen verergeren de klachten juist.

Vincent Martin van de Universiteit van Cincinnatti deed hier onderzoek naar en ontdekte dat bij vrouwen met migraine de klachten met 50 tot 60 procent toenamen tijdens de overgang. Volgens hem is het dalende oestrogeengehalte een verklaring voor de toename van de klachten. Zie hieronder ook de grafiek met daarin het percentage mannen en vrouwen met migraine ingedeeld naar leeftijd. Ook zijn er vrouwen die pas in de overgang te maken krijgen met migraine, in de praktijk zie ik dit echter weinig voorkomen.

Niet alleen het aantal aanvallen kan toenemen maar ook kunnen ze langer duren en worden ze als heftiger ervaren. De reguliere medicijnen die normaal gesproken worden voorgeschreven bij migraine zijn meestal weinig succesvol. Ook wordt regelmatig het advies gegeven om de anticonceptiepil te blijven doorslikken of aanvullende hormonen te gaan gebruiken. Dit kan de klachten als opvliegers, droge vagina, emotionele schommelingen, etc soms wel verhelpen maar is weinig effectief bij migraine. De toename van de migraine houdt meestal aan totdat er weer een constant niveau is bereikt. Dit kan soms wel 4 tot 6 jaar duren.

Zoals je misschien al wel weet zie ik hormonen als trigger die het proces van migraine in gang zetten. Op het moment dat de hormoonspiegel uit balans is zal dus ook de trigger vaker afgaan met als resultaat meer migraine. Samen met jou ga ik dus op zoek naar de achterliggende oorzaak van migraine. Want als je die hebt achterhaald en opgelost dan zal je lichaam niet meer reageren op hormoonschommelingen met migraine.

Meer weten? Binnenkort geef ik weer een (gratis) webinar, zie voor data de agenda www.demigrainespecialist.nl/aanbod/webinar-migraine

MENU