Migraine en hormonen

De rol van hormonen bij migraine is een veelvuldig voorkomend onderwerp onder andere in de documentaire “Orkaan in je hoofd” van mei 2018. In de documentaire aandacht voor onderzoek naar de relatie tussen hormonen en migraine. Daarbij komen onder andere drie migraine patiënten aan het woord en de neurologen Ferrari en Terwindt van het LUMC.

In het LUMC wordt veel onderzoek gedaan naar migraine. Zo zijn ze nu bezig met een onderzoek naar de rol van hormonen bij migraine. Zo hebben ze al ontdekt dat mannen met migraine meer ‘vrouwelijke’ hormonen (oestrogeen) dan mannen zonder migraine. Bij hun is de verhouding testosteron en oestrogeen anders. Dit uit zich niet alleen in meer kans op migraine maar ook in uiterlijke kenmerken als lichtere baardgroei en minder beharing. Dit laatste was voor mij nieuw, ik ga er eens op letten in mijn praktijk.

Ik zie hormonen als trigger die het proces van migraine in gang zetten maar over het algemeen niet de onderliggende oorzaak zijn. Een tijdje geleden schreef ik hier een blog over www.demigrainespecialist.nl/hormonale-migraine

Als mensen bij mij in de praktijk komen en mij vertellen dat ze hormonale migraine hebben vraag ik ze of ze vanaf het moment dat ze ongesteld zijn ook migraine hadden. Vaak is dat niet het geval. Soms hebben mensen al jaren migraine gehad voordat ze ongesteld werden of begon de migraine pas vele jaren later na hun eerste ongesteldheid.

Heb je de documentaire “Orkaan in je hoofd” van Focus  op 10 mei 2018 gemist? Je kan deze terug zien via www.npo.nl/focus/10-05-2018/VPWON_1283746

MENU