Migraine en andere soorten hoofdpijnen

Er zijn verschillende testen en vragenlijsten, om erachter te komen of je migraine hebt. De testen, en zo ook deze, zijn bedoeld als hulpmiddel en kan nooit de diagnose van een arts vervangen. Raadpleeg daarom altijd je huisarts om vast te stellen of het migraine betreft of een van de andere vele mogelijkheden die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Migraine is vaak lastig vast te stellen. Onderzoekers hebben daarom een eenvoudige test ontwikkeld die zowel voor patiënten als artsen goed en eenvoudig te gebruiken is. Door het beantwoorden van deze drie vragen kan met een zekerheid van 93% migraine worden vastgesteld.

De korte test bestaat uit drie vragen waarmee je kunt beoordelen of je wel of geen migraine hebt. Als je twee van de drie vragen met ja beantwoordt dan kun je migraine hebben. De studie die hierover is gedaan is gepubliceerd in Neurology. De test heet ID Migraine.

ID migraine
Het betreft de volgende drie vragen:

 1. Heeft jouw hoofdpijn jouw activiteiten gedurende de laatste drie maanden voor één dag of meer beperkt?
 2. Wordt je misselijk of heb je buikpijn wanneer je hoofdpijn hebt?
 3. Ben je gevoelig voor licht wanneer je hoofdpijn hebt?

Is je antwoord op bovenstaande vragen vooral nee dan betreft het waarschijnlijk geen migraine.

Migraine kenmerken
Hieronder staan nog wat meer kenmerken van migraine opgesomd. Niet alle klachten komen voor bij iedereen. Andersom geldt ook, het hebben van deze klachten hoeft niet te betekenen dat de diagnose migraine kan worden gesteld.

 • De hoofdpijn komt in aanvallen;
 • Deze aanvallen beginnen plotseling en eindigen ook duidelijk;
 • De hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend;
 • Meestal zit de pijn aan één kant van het hoofd;
 • Inspanning verergert de hoofdpijnklachten;
 • De hoofdpijn gaat gepaard met misselijkheid en/of braken en/of diarree;
 • Je bent overgevoelig voor licht, geluiden en/of geuren;
 • een aanval duurt tussen de 4 tot 72 uur.

De migraine ‘voortekenen’
Naast bovenstaande klachten zijn er ook zogenaamd voortekenen. Deze kunnen zich tot een paar uur voorafgaand aan een aanval tot een dag voor de migraine aanval voordoen.

 • Een loopneus of neusverkoudheid;
 • Weinig plassen/vocht vasthouden;
 • Overmatig speeksel in de mond;
 • Stemmingsveranderingen (vrolijk/ verdrietig/ geïrriteerd);
 • Braken en/of diarree;
 • Extreem vermoeid zijn/veel geeuwen;
 • Overdreven fit zijn;
 • Het erg koud hebben;
 • Trek in bepaald eten.

De migraine ‘aura’
Sommige mensen hebben vlak voor een aanval zogenaamde auraverschijnselen. Deze komen meestal langzaam op en variëren in duur van 5 tot 60 minuten.

Auraverschijnselen:

 • Visueel: het zien van (bewegende) vlekken, sterretjes, lichtflitsen, verblindende zigzaglijnen of mozaïekbeelden;
 • Gezichtsuitval;
 • Niet op woorden kunnen komen of verkeerde woorden gebruiken;
 • Tintelingen of een doof gevoel in een been, arm of het gelaat;

Nogmaals deze kenmerken geven een aanwijzing of je klachten te maken hebben met migraine maar kunnen een diagnose door een arts niet vervangen.

Andere soorten hoofdpijn
Naast migraine bestaan er nog heel veel andere soorten hoofdpijn. De meeste daarvan zijn spanningen of gerelateerd aan je levensstijl. Hieronder een lijst van veel voorkomende hoofdpijnen.

Spanningshoofdpijn

Is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en ontstaat vaak door fysieke of emotionele stress en kan uren tot dagen duren. Deze hoofdpijn is vaak een gevolg van spiersamentrekkingen en voelt vaak aan als een band achter de ogen en op het voorhoofd. De pijn kan echter overal in het hoofd worden ervaren. Een enkele keer gaat spanningshoofdpijn samen met misselijkheid.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Ook deze vorm van hoofdpijn komt vaak voor. Door langdurig gebruik van pijnstillers kan er medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan. De afhankelijkheid die ontstaat, wordt gekenmerkt door gewenning en ontwenning. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen (gewenning). En als je stopt met slikken krijg je klachten (ontwenning). In het begin helpen de medicijnen of pijnstillers goed. Maar na verloop van tijd werken ze steeds korter en minder goed. De neiging van veel mensen is dan om er nog meer van te nemen. Dit zorgt er echter ook voor dat ze steeds meer klachten krijgen. De symptomen komen overeen met spanningshoofdpijn. Eigenlijk bestaat er voor medicijnafhankelijke hoofdpijn maar één remedie en dat is stoppen met de pijnstillers en/of medicijnen. Het kan een tijdje duren voordat de klachten daadwerkelijk afnemen.

Hoofdpijn na alcohol

Beter bekend als een kater. De symptomen zijn kloppende pijn, misselijkheid en een algeheel belabberd gevoel. Voldoende vocht en tijd zal de pijn doen afnemen.

Hoofdpijn door allergie of voedsel

De hoofdpijn veroorzaakt door een allergie gaat vaak samen met een loopneus en waterige ogen. Verschillende soorten voedsel kan een trigger zijn voor hoofdpijn de meest bekenden daarvan zijn: nitraten en nitrieten in vlees, koffie, citrusfruit en oude kaas. Als je heel snel een ijsje opeet of snel achter elkaar een ijskoud drankje drinkt dan kun je een tijdelijke hoofdpijn krijgen, brainfreeze, noemen ze dat. Deze vorm van hoofdpijn gaat gelukkig ook snel weer voorbij.

Clusterhoofdpijn

Ook deze vorm van hoofdpijn komt relatief vaak voor. De pijn zit meestal rond de ogen, aan één kant van het gezicht. Waterige ogen, een loopneus of hangende oogleden kunnen ook symptomen zijn. In tegenstelling tot migraine komt clusterhoofdpijn vaker voor bij mannen en dan vooral rond hun 15e tot middelbare leeftijd.

Hoofdpijn veroorzaakt door een ander lichaamsdeel

Door verstopte sinussen, een verkoudheid, koorts, hoesten, lichamelijke inspanning, honger, slecht zien, gespannen nek- of rugspieren of gebitsproblemen kan ook hoofdpijn ontstaan. Een arts zal dan onderzoek doen waar de hoofdpijnklachten door veroorzaakt worden.

Hoofdpijn door een ongeval

Betrokkenheid bij een ongeval waarbij je hoofd een schok, klap of stoot kreeg kan zich uiten in hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van een hersenschudding, schedelbreuk of inwendige bloedingen. Het is dan zeker zaak om snel medische hulp in te schakelen.

Aneurysma

Deze pijn komt erg plotseling, kan aanvoelen als migraine of clusterhoofdpijn en gepaard gaan met dubbel zien, stijve nek of verlies van het bewustzijn. Ook hier is het zaak om direct medische hulp in te schakelen.

Tumor

Dit komt zelden voor. En over het algemeen gaat deze hoofdpijn gepaard met andere symptomen. Sommige symptomen van een hersentumor zouden gevoelloosheid of zwakte in de ledematen, een onduidelijk spreken, een verstoord gezichtsvermogen, epileptische aanvallen, veranderingen in de persoonlijkheid of een slechte balans kunnen zijn. Als je enig vermoeden hebt dat de oorzaak van je hoofdpijn een tumor is raadpleeg dan direct een arts.

Hoogteziekte

De pijn die bij hoogteziekte hoort kan aan beide kanten of aan één kant van je hoofd voelbaar zijn. Meestal komt het dat er onvoldoende zuurstof aanwezig is op een bepaalde hoogte. Te snel stijgen naar 2500 meter of hoger kan hoogte ziekte geven. De eerste symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, slecht slapen en een gebrek aan eetlust. Het beste is om weer af te dalen of een aantal dagen op dezelfde hoogte te blijven.

Meer lezen over migraine en andere soorten hoofdpijn? Download mijn gratis e-book.

MENU