Migraine bij kinderen

Regelmatig nemen ouders van kinderen met migraine contact met mij op met de vraag of ik ook met kinderen werk. Migraine komt best vaak voor bij kinderen. In mijn praktijk hoor ik soms verhalen van cliënten dat ze al als baby een aanval hebben gehad. De pijn was soms zo heftig dat een baby alleen maar heel stil wilde liggen, geen enkele beweging meer wilde maken. Voor jonge kinderen is het natuurlijk lastig om aan te geven dat zij migraine hebben. Volgens schatting hebben 1 op de 10 tot 30 kinderen ooit een migraine aanval gehad. Vaak hoor ik ook in de praktijk dat cliënten als kind migraine hebben gehad, vervolgens een hele tijd niet om daarna op latere leeftijd weer migraine te krijgen. Tijdens een aanval is het voor kinderen fijn om even in een donkere kamer te liggen, een uurtje slapen kan soms de klachten doen afnemen of verdwijnen.

Rosa heeft last van hoofdpijn. Na een aantal nachten met weinig slaap en intens leven overdag, heeft Rosa ’s avonds heftige hoofdpijn. Ze zegt tegen haar moeder: ik begrijp best dat je pijn hebt als je bijvoorbeeld valt, maar dat je hoofdpijn hebt begrijp ik niet. Haar moeder vraagt aan haar: wat zou die hoofdpijn jou kunnen vertellen, misschien wil de hoofdpijn je vertellen dat het tijd is om uit te rusten. Ja, zegt Rosa, maar dat kan hij dan ook wel wat minder hard zeggen!

Een website waar veel informatie te vinden is over kindermigraine is: www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/hoofdpijn/migraine.php.

En dan nog even terugkomend op de vraag of ik iets kan betekenen voor kinderen met migraine? Ja in mijn praktijk komen regelmatig kinderen, mijn ervaring door de jaren heen is wel dat het voor jonge kinderen lastig is om te verwoorden wat voor hun de achterliggende oorzaak is.Zij kunnen veel baat hebben bij oefeningen om hun pijn te beheersen. Hiervoor adviseer ik ouders om mijn boek te lezen en hun kinderen de oefeningen te leren die daar in staan: www.demigrainespecialist.nl/product/boek-pak-je-migraine-aan

Voor kinderen die wat ouder zijn, vanaf 12 jaar, is het al makkelijker om gezamenlijk op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak en op die manier hun migraine aan te pakken. Wil je meer weten? Laat me maar weten door mij een email te sturen via bertha@demigrainespecialist.nl. Een kind met migraine is vervelend genoeg!

MENU