Migraine aanval: je gaat het pas zien als je het door hebt

migraine aanvalAls ik aan mensen in de praktijk vraag om hun migraine aanval te omschrijven dan beginnen ze vaak niet bij het begin van een aanval. Want als ik aan jou zou vragen hoe ziet jouw migraine aanval er uit? Wat zou jij dan antwoorden?

Een migraine aanval bestaat grofweg uit een aantal fasen. Niet alle fasen zijn voor iedereen gelijk. 

Waarschuwingsfase

Deze fase kan enkele uren tot zelfs enkele dagen voor een migraine aanval beginnen. Tijdens deze fase kun je bijvoorbeeld een vrij plotseling optredende verandering in stemming ervaren of een verandering in smaak waardoor je zin krijgt in bepaald eten of juist bepaald eten absoluut niet wilt eten. Sommigen mensen gaan vocht vast houden, heel vaak geeuwen of voelen zich heel vermoeid. Ook vastzittende schouders en nek zijn vaak onderdeel van de waarschuwingsfase. Bij mij begon het vaak met een rare smaak in mijn mond en ik at me misselijk in zoetigheid en mijn nek en schouders voelden strak en gespannen aan. En ik had ook altijd heel veel energie, de dagen voor een aanval kon ik bergen werk verzetten, alsof ik al in het voren aan het werken was om de dagen van een migraine aanval te kunnen compenseren. Het is deze waarschuwingsfase waar mensen zich vaak niet van bewust zijn als ze hun migraine aanval omschrijven.

Aurafase

Bij ongeveer 33% van de mensen met migraine is er sprake van een aurafase. Meestal bestaat deze uit het niet goed zien. Maar soms ook uit gevoel of spraakstoornis en in een heel enkel geval uit een halfzijdige verlamming. Meestal begint deze fase voordat de hoofdpijnfase begint. Eén van mijn cliënten omschreef deze fase als volgt. Als ik het gevoel krijg dat mijn zicht minder wordt dan ga ik op zoek naar een ronde klok. Dan kan ik precies zien of er een hoekje uit is of dat ik de hele klok kan zien.  Zolang ik de hele klok kan zien is er nog geen vuiltje aan de lucht

Hoofdpijnfase

De hoofdpijnfase komt bijna bij iedereen voor tijdens een migraine aanval. Toch is er ook een deel van de mensen die een aura heeft, zonder dat daar hoofdpijn op volgt. De hoofdpijnfase is voor iedereen weer heel verschillende. Soms zijn ze er plotseling en heel heftig. De ander heeft een heel geleidelijk begin wat steeds heftiger wordt. De één heeft het aan één zijde van het hoofd de ander boven op, weer een ander aan beide kanten en ik hoor ook heel vaak dat het zich verplaatst. De pijn kan bonzend, stekend, kloppend, dreunend, zeurend, en nog tal van varianten zijn. Sommigen zijn misselijk en moeten vaak overgeven, ook diarree hoor ik regelmatig voorbij komen. De een kan geen licht verdragen de ander geen geluid of bepaalde geurtjes. Kortom geen migraine aanval verloopt gelijk. Zo als de mensen verschillen, verschillen ook de migraine aanvallen.

Herstelfase

De meeste mensen geven aan dat ze één a twee dagen nodig hebben om te herstellen. Er zijn echter ook mensen die een week moeten bijkomen. Tijdens deze fase van herstel voelen mensen zich nog vermoeid en minder geconcentreerd. Anderen voelen zich juist als herboren. Alsof ze helemaal zijn opgeschoond en er weer volop tegen aan kunnen. Totdat zich een nieuwe migraine aanval aandient

Wil je meer controle krijgen over jouw migraine aanvallen dan kan ik je van harte mijn boek en online programma aanbevelen. Daarin leer je in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval.

 
MENU