Hypnotherapie: wat zal de ander er van zeggen?

hypnotherapieAfgelopen week ben ik gestart met het interviewen van mensen die bij mij een traject hebben gevolgd. Door hun ervaringen te delen kunnen zij andere mensen met migraine weer verder helpen.

Een van de vragen die ik ze stel is: heb je ook getwijfeld om dit traject te doen? Ja, zei een van hen, ik dacht: wat zouden anderen er wel niet van denken dat ik met behulp van hypnose mij migraine wil aanpakken.

Ja, de angst voor wat een ander er van zou vinden kan ons toch zo dwars zitten. Ook ik ken dat zinnetje maar al te goed. Als ik iets wilde doen wat in de ogen van mijn moeder niet goed was dan zei ze vaak: wat moeten de buren, familie, meester, juf, etc. er wel niet van vinden. En daaruit trok ik de conclusie dat het iets was wat ik beter maar kon laten en besloot ik er van af te zien. Hoe vaak heeft die angst voor kritiek jou er toe doen besluiten om niet je eigen leven te leiden?

Als mensen van school zijn volgen ze vaak geen nieuwe opleidingen meer, blijven het werk doen wat ze doen, weigeren kansen te grijpen of risico’s te nemen. De angst voor kritiek is in al die gevallen vaak sterker dan het verlangen naar succes.

Leg de lat maar niet te hoog, doe maar gewoon. Die angst die al je ambities en verlangens de kop in drukt.

Toen ik, heel zachtjes, tegen mezelf had gezegd dat ik de beste hypnotherapeut voor migraine wilde worden hoorde ik ook meteen mezelf, veel harder, zeggen: dat kan ik niet, wat zal mijn omgeving en familie daar van vinden, wie ben ik om zo hoog in te zetten. Waarom is nog niemand de beste hypnotherapeut voor migraine? Mensen zullen kritiek op je hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Had ik daar naar geluisterd dan had ik waarschijnlijk heel wat anders gedaan en me misschien wel ongelukkig gevoeld omdat ik niet mijn verlangen de ruimte had gegeven. En ja er zijn mensen die kritiek op me hebben en ja mijn omgeving vindt er van alles van. En gelukkig is er ook die andere kant met dankbare mensen die eindelijk van hun migraine zijn verlost. En die andere kant is zo veel groter, fijner en krachtiger.

Welk verlangen, idee, of iets anders heb jij voortijdig opgegeven uit angst voor kritiek van anderen? Mocht het te maken hebben met het verlangen om je migraine achter je te laten, volg je eigen weg en laat je er niet van weerhouden omdat anderen er iets van vinden!

Wil je meer controle krijgen over jouw migraine aanvallen dan kan ik je van harte mijn boek en online programma aanbevelen. Daarin leer je in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval.

MENU