Hypnose op recept

Natuurlijk heb ik als Migrainespecialist op 28 mei met veel belangstelling gekeken naar de 2doc-documentaire ‘Hypnose op recept’ die werd uitgezonden werd door de NPO.

Professor Benninga uit het AMC had van een onderzoek gehoord over hypnotherapie bij vrouwen met chronische buikklachten. Hij geloofde er niets van dat hypnotherapie zou kunnen werken voor deze klachten. Als mensen met deze klachten bij mij komen zei hij, dan doe ik maar wat, er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor medicatie, dieet of wat dan ook die bij deze klachten helpen. Dus startte hij een studie met een groep kinderen met het prikkelbare darm syndroom. De ene helft van de kinderen werd gezien door de kinderarts en voorzien van medicijnen en/of dieet, de andere helft van de kinderen werd gezien door een hypnotherapeut.

Bij aanvang van het onderzoek dacht Benninga ik ga aantonen dat hypnotherapie niet werkt. De cijfers waren spectaculair. 25% van de kinderen die gezien werden door de kinderarts waren beter. Echter maar liefst 85% van de kinderen die behandeling met hypnotherapie hadden gehad waren beter. Door dit enorme verschil staat hypnotherapie bij het prikkelbare darm syndroom niet meer ter discussie en wordt het erkend als reguliere behandeling. Een bijzondere en baanbrekende ontwikkeling: een alternatieve behandeling die wordt omarmd door de reguliere medische wereld. 

Dan hebben we bij migraine en hypnotherapie nog een lange weg te gaan. Vorige week sprak ik een aantal mensen in de praktijk die de documentaire ook hadden gezien. Ze vonden de hypnotherapie die in de documentaire te zien was veel op geleide meditatie lijken. Het is volgens hen toch anders dan wat jij doet. Ja, dat klopt, het viel mij ook op dat een aantal hypnotherapeuten in de documentaire met vaste scripts werken en deze voorlezen. Terwijl ik de kracht van hypnose juist op een andere manier inzet. Ik ga samen met jou op zoek naar de onderliggende oorzaak van jouw migraine en gebruik in dat proces hypnose. Als we de oorzaak van jouw migraine te pakken hebben, dan kunnen we er ook aan werken om die op te lossen. En als dat is opgelost heeft jouw lichaam en jouw brein geen reden meer om migraine te doen.

En …. door de documentaire heb ik mijn droom om ooit via onderzoek wetenschappelijk aan te tonen dat hypnotherapie werkt bij migraine weer een beetje tevoorschijn gehaald. Onderzoek dat veel tijd en geld kost. Maar door de documentaire zag ik weer nieuwe mogelijkheden. Dus wie weet.

Wil je de documentaire terugzien, kijk dan hier: https://www.npo.nl/2doc/28-05-2018/VPWON_1283073

Meer weten over mijn aanpak van migraine? Meld je dan voor mijn nieuwe webinar op dinsdagavond 19 juni via demigrainespecialist.webinargeek.com/mijn-aanpak-bij-migraine-19-juni. Tijdens dit webinar vertel ik je over de rol van jouw bewuste, onbewuste en onderbewuste bij migraine. En over welke twee delen jij van je migraine je niet bewust bent maar dat eigenlijk wel zou mouten zijn. 

MENU