Wat maakt dat hypnose zo effectief is bij migraine?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van hypnotherapie. De Amerikaanse hoogleraar psychologie Kirsch toonde in 1990 voor het eerst aan dat niet alle vormen van psychotherapie even goed werkten. Uit meta-analyse onderzoek kwam aanvankelijk naar voren dat cognitieve therapie als ook hypnotherapie meestal superieur zijn aan andere benaderingen en dat hypnotherapie vaak het meest effectief is.

Verdere onderzoeken in de VS, waarbij bestaande, erkende behandelingen en therapieën aangevuld werden met hypnose, wezen uit dat de resultaten significant gunstiger waren dan wanneer dezelfde behandelingen zonder hypnose werden toegepast (Kirsch and Sapirstein 1995/Lynn, Kirsch, Barabasz, Cardena and Patterson 2000).

Ook kinderarts Mrac Benninga van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam was zeer sceptisch toen hij een lezing bijwoonde van een Britse collega arts Peter Whorwell. ‘Wat een onzin’, dacht Benninga toen hij al die positieve verhalen over hypnose hoorde tijdens de presentatie van Whorwell. Later kwamen de twee in gesprek en vroeg Benninga of hypnotherapie ook zou helpen bij kinderen. Volgens Whorwell zou het bij kinderen nog beter werken, omdat ze meer fantasie hebben en je ze makkelijker kunt motiveren om de oefeningen te doen.

Benninga zette een onderzoek op samen met een Amsterdamse hypnotherapeut. Er deden 52 kinderen mee aan het onderzoek, opgesplitst in twee groepen. De ene helft werd behandeld door een kinderarts, de andere helft kreeg hypnotherapie. “Ik was toen ik begon erg sceptisch, maar in mijn onderzoek heb ik gezien dat hypnotherapie bij kinderen met ernstige buikpijn veel betere resultaten geeft.”

Na een jaar was 85 procent van de kinderen van hun klachten af, tegen 25 procent van de kinderen die een klassieke behandeling kregen. Na vijf jaar geldt dit nog voor 68 procent van de kinderen die hypnotherapie kregen en 20 procent voor de controlegroep. De kinderen kregen zes sessies van drie kwartier bij een hypnotherapeut, verspreid over drie maanden. Verder moesten ze thuis zelfhypnose-oefeningen doen.

In het blad psychotherapie is een driejarig onderzoek gepubliceerd over de effectiviteit van verschillende therapieën.

  • Psychotherapie was na 600 sessies bij 38% van de mensen succesvol
  • Gedragstherapie was na 22 sessies bij 72% van de mensen succesvol
  • Hypnotherapie was na 6 sessies bij 93% van de mensen succesvol

Wat een enorme verschillen! Hoe kan dit nu? Dit komt omdat hypnotherapie op zoek gaat naar het onbewuste automatische programma dat op de achtergrond draait en jouw migraine in stand houdt.

We hebben heel veel onbewuste automatische programma’s. Nu je dit aan het lezen bent doe je dat onbewust, je gaat niet letter voor letter samenvoegen tot een woord, lezen is een onbewust automatisch programma en zo hebben we er nog heel veel meer. Het schijnt dat 99% van de tijd er een onbewust automatisch programma actief is.

Onbewuste automatische programma’s zijn nodig, anders zouden we iedere dag opnieuw moeten leren hoe we ons moesten aankleden, onze tanden moeten poetsen, hoe een ontbijt te maken, etc. Ook dit zijn volledig onbewuste automatische programma’s. Ze schelen heel veel tijd.

Er zijn echter ook onbewuste automatische programma’s die tegen je kunnen werken. Die zijn ergens ontstaan tijdens je leven. Deze programma’s zijn actief geworden omdat je toen een goede reden had om zo te reageren. Je bent bijvoorbeeld gebeten door een hond en sindsdien ben je bang voor alle honden. Jouw onbewuste heeft daarop een programma gecreëerd om jou tegen toekomstige honden te beschermen. Handig? Nu ben je continu bang voor iedere hond en zal je alle honden proberen te vermijden.

Op die manier wordt je slachtoffer van je automatische onbewuste programma. Daar kun je niets aan doen, ook al zegt iedereen tegen je dat deze hond echt niet bijt, jouw programma blijft in werking. Wat eenmaal goed heeft gewerkt voor jouw onbewuste, blijf in tact.

In hypnose maak je contact met je onbewuste. Je kunt dan op zoek naar het onbewuste automatische programma dat jouw probleem in stand houdt. Je kunt er dan voor kiezen om het dit programma te veranderen in een programma dat beter voor jou werkt.

Migraine is in mijn visie een uiting van een onbewust automatisch programma. Daar kun jij niets aan doen. De onbewuste automatische programma’s die achter migraine schuil gaan zijn heel divers. Van de continue angst dat je weer een zwaar voorwerp op je hoofd krijgt tot de angst om afgewezen te worden, het niet goed genoeg te doen, etc.

En dat maakt hypnotherapie bij migraine dus zo effectief, je gaat geen symptomen bestrijden maar op zoek naar de oorzaak, het onbewuste automatische programma, en deze aanpakken.

Wil je meer weten over migraine en hypnotherapie? Download dan mijn gratis e-book.

MENU