Hormonale migraine

hormonale migraineVeel vrouwen hebben last van hormonale migraine tijdens de periode dat ze ongesteld worden of zijn. Of zoals een klant het mooi omschreef: als mijn hormonen op de hobbel zijn, gaat mijn hoofd ook op de hobbel. Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook iets kan doen aan hormonale migraine.

Hormonale migraine komt voor bij ongeveer één op de tien vrouwen. Bij meer dan de helft van de vrouwelijke migrainepatiënten is de menstruatie een belangrijke trigger voor een migraine aanval. Ook vrouwen die de pil slikken kunnen in de pilvrije week migraine krijgen, dit is ongeveer bij 10% het geval.

De meeste klachten ontstaan twee dagen voor tot twee à drie dagen na de eerste dag van de menstruatie. Meestal treden de klachten op bij elke menstruatie, de ene keer wat meer dan de andere keer. Veel vrouwen hebben naast hun menstruatie moment ook nog een andere migraine aanval. Vaak noemen ze dan als tijdstip het moment van de eisprong.

Aanvallen tijdens de menstruatie zijn meestal ernstiger en langer in duur (meestal meer dan 24 uur) en reageren minder goed op pijnstillers. Vaak gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid en braken. En is er regelmatig ook een combinatie met andere klachten die samenhangen met de menstruatie zoals: buikpijn, rugpijn en stemmingsveranderingen. Bij de meeste vrouwen verminderen of verdwijnen de migraine-aanvallen tijdens een zwangerschap – ook bij vrouwen die last hebben van ‘gewone’ migraine. De hormoonhuishouding verandert immers drastisch tijdens de zwangerschap en er vindt ook geen eisprong plaats. Ik weet nog goed dat tijdens een van mijn workshops twee zwangere vrouwen aanwezig waren. De één was helemaal vrij van migraine gedurende haar zwangerschap de ander vertelde juist veel meer last te hebben van migraine tijdens haar zwangerschap. Vrouwen die borstvoeding geven hebben in de eerste maanden na de zwangerschap doorgaans minder last van migraine dan vrouwen die flesvoeding geven. Mocht je tijdens het geven van borstvoeding medicijnen gebruiken voor je migraine zoek dan goed uit of deze medicijnen niet via de borstvoeding bij jouw baby binnenkomen. In sommige gevallen wordt aangeraden om de melk 4 uur na inname af te kolven om de kans te verkleinen dat de baby toch nog iets van het medicijn binnen krijgt. Vlak voor en tijdens de overgang kunnen de migraine-aanvallen in ernst en duur toenemen. Meestal verdwijnen of verbeteren ze na de overgang. Ook bij vrouwen waarbij door middel van een operatie de baarmoeder en/of de eierleiders worden verwijderd en die aanleg hebben voor migraine, kunnen de migraine-aanvallen verergeren.

Ook ik had vaak migraine voor of tijdens de periode van mijn menstruatie. Echter toen ik in de overgang terecht kwam bleven mijn migraine aanvallen gewoon komen. Voor mij waren de hormonen een trigger om het onbewuste automatische programma van migraine te starten.

Om terug te komen op de begin vraag: werkt hypnotherapie voor hormonale migraine? Ja als hormonen een trigger zijn en er dus eigenlijk een andere oorzaak onder ligt dan kun je met behulp van hypnotherapie hiermee aan de slag. Zijn de hormonen juist de oorzaak dan kan ik daar met behulp van hypnotherapie weinig aan veranderen.

Het lastige is dat, voor zover ik weet, er geen tests bestaan waaruit blijkt dat hormonen de onderliggende oorzaak zijn van de hormonale migraine. Het voordeel van mijn aanpak is dat het een kortdurend traject is waardoor je snel weet of hormonen de trigger zijn of de mogelijke oorzaak.

Wil je meer weten over (hormonale) migraine? Download dan mijn gratis e-book of meld je aan voor een webinar.

MENU