Heb ik iets tegen medicijnen bij migraine, ja!

Bertha heb jij iets tegen medicijnen bij migraine? vroeg één van de aanwezigen bij een lezing van mij. Blijkbaar had ik me een paar keer achter elkaar negatief uitgelaten over migraine medicijnen. Ja, ik heb wel wat tegen medicijnen zeker als het om migraine gaat. In het geval dat jouw medicijnen echter prima werken bij migraine stop dan gerust met verder lezen.

Geloof me, ook ik slik medicijnen als deze mij zullen helpen om te genezen. Maar migraine medicijnen genezen over het algemeen niet. Je migraine aanval wordt misschien verdoofd of in het beste geval afgebroken maar ze genezen niet jouw migraine. Ook ik heb verschillende medicijnen gebruikt om mijn migraine onder controle te krijgen. Aangezien ik ook vaak misselijk was tijdens aanvallen en moest overgeven nam ik vaak zetpillen. Alle medicijnen die ik heb geprobeerd hebben bij mij nooit het beloofde effect gehad. De bijwerkingen vond ik bijna nog vervelender dan een aanval. In plaats van één dag totaal uitgeschakeld liep ik door de medicijnen drie dagen als een zombie rond.

Het woord medicijn betekent letterlijk dat het middel genezing brengt. Toch is dat bij veel medicijnen niet het geval. Bij migraine medicijnen is vaak sprake van symptoombestrijding. De symptomen (pijn) van de migraine worden voorkomen, verminderd of weggenomen. De oorzaak van de migraine wordt echter niet aangepakt. Sterker nog een aantal medicijnen zorgen juist voor meer migraine bij veelvuldig gebruik. Dit is vooral het geval bij triptanen, de zogenaamde medicijn afhankelijke migraine. Je begint met één pil per maand en voor je het weet worden dat er twee, drie, vier, etc. De afhankelijkheid die ontstaat wordt gekenmerkt door gewenning en ontwenning. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen (gewenning). En als je stopt met slikken krijg je klachten (ontwenning).  Medicijnen verstoren ook je zelf herstellend vermogen. Je lichaam reageert met migraine om je lichaam/hoofd tot rust te krijgen. Door het gebruik van medicijnen ontstaat die rust niet. Ons lichaam zal dan nog sneller een nieuwe aanval in zetten om wel tot de nodige rust te komen.

Maar alle medicijnen die tot nu toe op de markt verschenen zijn voor migraine helpen je niet van je migraine af. Vaak zijn het ook medicijnen die oorspronkelijk voor andere ziektes bedoeld waren maar waar per ongeluk van werd ontdekt dat ze ook bij migraine verlichting gaven. Zo slikken veel mensen met migraine Bètablokkers, medicijnen die ontwikkeld zijn voor mensen met een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Of anti-epileptica, ook een medicijn die door veel mensen met migraine wordt genomen. Een middel dat is ontwikkeld voor mensen met epilepsie.

De farmaceutische industrie krijgt tegenwoordig steeds meer kritiek te verwerken. Hun macht is groot en ze zijn het meest gebaat bij het verkopen van zoveel mogelijk medicijnen. De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten wordt zelfs gesponsord door de farmaceutische industrie. Hoe objectief kun je dan je leden nog van informatie voorzien? Medicijnen hebben als ander nadeel dat jouw lichaam tijd nodig heeft om de stoffen van de medicijnen weer af te breken. De meeste medicijnen zijn dan ook belastend voor je nieren en lever. Deze beide organen zorgen ervoor dat de stoffen weer uit je lichaam worden gehaald.

Ik begrijp goed dat de verleiding groot is om medicijnen voor je migraine te blijven gebruiken. Je kunt misschien op die manier “gewoon” je werkzaamheden blijven doen, je hoeft geen afspraken af te zeggen, etc. Toch zie ik in de praktijk veel mensen die het zat zijn om nog langer medicijnen te slikken en op zoek gaan naar een definitieve oplossing voor hun migraine. Dus ben jij ook klaar met de afhankelijkheid, klaar met de bijwerkingen en wil je de echte oorzaak van je migraine aanpakken? De eerste stap kun je nu al nemen door mijn e-book te downloaden en te lezen, is gratis, daarin kun je lezen wat bij mij de oorzaak van migraine was en hoe ik dit heb aangepakt …. zonder medicijnen.

MENU