Chronische migraine: een mysterie

chronische migraineAls je last hebt van chronische migraine is het interessant om de TED talk van Elliot Krane te bekijken. Hierin verteld hij hoe chronische pijn in ons lichaam ontstaat en hoe ver de wetenschap is om deze pijn op te lossen. Per jaar is er bij 500.000 mensen in Nederland sprake chronische migraine. Dit betekent dat zij op minimaal 15 dagen per maand hoofdpijn hebben, die op minstens 8 dagen migraine is (bron LUMC).

Elliot Krane ziet chronische pijn als een ziekte en niet als een symptoom. In zijn TED talk is een korte animatie te zien hoe het pijnsignaal via het zenuwstelsel door het lichaam naar de hersenen gaat. In de hersenen wordt het pijnsignaal vertaald en vervolgens voel je de pijn op de plek waar het signaal vandaan komt.

Bij chronische pijn en ook bij chronische migraine wordt het pijnsignaal niet alleen doorgegeven aan de eerstvolgende zenuwcel richting de hersenen maar ook naar de naastgelegen cellen. Met als resultaat dat deze cellen ook weer het signaal gaan doorgeven dat er iets niet goed is. De hersenen krijgen zo op verschillende manieren door dat er iets mis is in het lichaam, maar de hersenen weten niet meer waar dit signaal echt vandaan komt.

De wetenschap heeft volgens Elliot Krane tot nu toe eigenlijk alleen maar het symptoom van de pijn weten weg te nemen. En de manier die ze daarvoor gebruiken is verdoving. Medicijnen zorgen ervoor dat het signaal niet verder wordt door gegeven. Daardoor komt het signaal niet in de hersenen en is de pijn weg. Maar de oorzaak van de pijn, de reden waarom het pijnsignaal wordt afgevuurd bestaat nog steeds.

Elliot Krane verwacht dat de wetenschap in de toekomst nieuwe medicijnen ontdekt die de echte oorzaak van de pijn wegnemen. Medicijnen blijven echter chemicaliën die je in je lichaam stopt en vaak ook de nodige bijwerkingen hebben. Dat geldt zeker ook voor medicijnen tegen migraine.

Wil je meer weten over mijn aanpak van (chronische) migraine? Download dan mijn gratis e-book of meld je aan voor één van mijn webinars.

Je kunt de TED talk van Elliot Krane bekijken op www.ted.com

MENU